Ansarada Office fitout

Sophisticated
simplicity

Ansarada are one of End of Work's founding clients, providing virtual data rooms for high-stakes business transactions. They have offices around the globe, and work with some of the world’s leading financial services firms and investment banks, but their roots remain firmly in Sydney. When it came time for Ansarada to relocate to a larger premises we collaborated with our close friends, Those Architects, to design their new office. The end result won the Workplace Design Award at the 2014 Australian Interior Design Awards.


EVERYTHING IS NOT QUITE AS IT APPEARS 
WE CALL THIS THE 'JACK IN THE BOX' APPROACH


Located in the iconic Metcalfe Bond Store building in Sydney’s Rocks District the site is listed on the New South Wales Heritage Register. This presented us with significant challenges not the least of which was to figure out how to accommodate the expansive technological brief in a way that retains the integrity of the 850 square-metre space. Ansarada does not own the building, and like many expanding companies, intends to inhabit the space as a medium-term solution. Furthermore, their technology platforms are hosted in the 'cloud’, allowing them to operate anywhere in the world without a fixed location. This is where we took our cue, and conceived the space as the architectural equivalent of the 'cloud’, in that everything is designed to float, to temporarily occupy a space, then be relocated with minimum fuss. 

In keeping with their brand values, everything had to be transparent, open and flexible, and (to comply with heritage regulations) non-invasive to the building. It all had to work twice as hard, be twice as clever, with every element having to perform a second or even a third function. We call this the ‘Jack in the box’ approach—everything is not quite as it appears. For example, what appears to be a beautiful maple-faced wall is in fact a massive overhead tilting door on hydraulic struts, that conceals a fully functioning kitchen catering for the fifty-plus employees. The textured black timber panel wall flanking the boardroom doubles as the entry door—pivoting on its axis when pushed at just the right point. Everything speaks of a refined, sophisticated simplicity.

Swings
Foyer
Artwork
Work stations
Work stations
Peg wall
Stationery
Break-out area
Glass box
Boardroom